SelvtillidSelvtillid – hvad er det for en størrelse?

Selvtillid og selvværd er der forskel på!

Selvtillid er noget som mine klienter ofte fortæller de har problemer med, og det bruger de til at forklare at de har det skidt med sig selv. Og min klienter undre sig godt nok når jeg spørger om de kender forskellen på selvtillid og selvværd. For der er nemlig forskel på de to begreber, men først lad os få defineret hvad selvtillid er for noget.

Hvad er selvtillid?

Ordbogen ordnet definerer selvtillid som: tillid til sig selv, sine evner, sin kunnen osv. Hvis man mangler tillid til sig selv, så er du bagud på point. Det kommer tit til at handle om fortiden når man taler om selvtillid, for det er nemlig fortidens succeser eller fiaskoer som man taler om her. Det ender med at blive en reference til noget som er sket eller ikke er sket. F.eks. et job man søgte som gik til en anden som så igen kan påvirke ens selvopfattelse. Og dermed selvtillid.

Du lever i fortiden når du har fokus på selvtillid

God selvtillid er noget som lever i fortiden og har noget at gøre med ting som du har lykkes med i fortiden. Dårlig selvtillid er noget du er fejlet med.
For at mennesker kan forstå og opfatte ting så skal de foregå i tid og rum. Og ønsker du høj selvtillid fordi du har det dårligt nu i dit liv, skal du vælge den rigtige strategi for at komme i mål lykkes med det. Hvis nu dit ønske om høj selvtillid gik i opfyldelse er jeg ikke sikker på at du at du føler dig godt tilpas med dig selv. Og har en god selvopfattelse. Selvværd er afgørende for om du har det godt med dig selv eller ej.

Selvværd er afgørende for hvordan du opfatter dig selv

Det er umuligt at få det godt blot ved at have god selvtillid som det eneste. For det som reelt afgøre om du har det godt med dig selv og stoler på dine evner er selvværd. Lider du af lavt selvværd, så har du svært ved at holde af dig selv. For når selvværdet er lavt så er selvkritikken virkelig omfattende og hård.
Det kan være at du IKKE kan lide dit udsende eller din vægt. At du har negative tanker om hvad andre tænker om dig, om de kigger mærkeligt på dit tøj og tænker dårligt om dig.

Du kommer til at give andre dine tanker når selvværdet er lavt

Hvad betyder det at du giver andre dine tanker? Det er når du tænker negative tanker på andres vegne om dig, min chef Betina fra arbejdet synes sikkert jeg er dårlig til mit arbejde. Eller hvad vil mine skolekammerater fra skolen dog synes om mig nu og hvor jeg er i mit liv?
Så lader du andre menneske fylde dine tanker og den plads fortjener de slet slet ikke. Så her ville det være godt at tænke over hvad der ville være godt for dig at tænke på i stedet for. Overvej om du kan være mere selvkærlig og vær god ved dig selv. For andre mennesker har måske ikke fortjent så meget af din tankevirksomhed, så det kan du overveje med dig selv om du ønsker at ændre.

Gør noget aktivt ved dine negative tanker om dig selv nu

Lav denne øvelse i dag med dig selv, stop alle negative tanker når du opdager dem. Få din indre kritikker til at tie stille og holde mund. Kort sagt stop din kritik nu. Du kan godt falde i og det er helt ok. Det er helt ok at du f.eks. oplever at du er kritisk overfor dig selv igen for femte gang på en dag. Jo flere gange du får stoppet dig selv jo bedre. Det giver dig også indsigt i hvor stort problemet er, og den gode nyhed er at du kan gøre noget ved dette problem. En af de hurtigste måder jeg kender til at man kan ændre sine tankemønstre er ved at bruge hypnose og få fundet ud af hvad der er årsagen til det dårlige selvværd.

Din selvfølelse er vigtig

Selvfølelse er følelsen af hvem du er som menneske. Man kan også kalde det selve grundtonen i hvordan du opfatter dig selv.
Din selvfølelse er et udtryk for om du føler du har betydning her i verden og for dem du omgiver dig med.

Hvis folk er glade er det deres egen skyld – for der er nok at være ked af
(Citat: Storm P.)

Det er som er vigtigt her er selvkærlighed

Det er meget vigtigt at du lærer at få kærlighed til dig selv, og det kan være du gøre med små praktiske handlinger i dit liv og hverdag. Du kan f.eks. bestemme dig for at gøre noget selvkærligt, som f.eks at spise en god sund morgenmad hvis du ved du får en god følelse ud af det og føler dig sund. Så får du en god selvfølelse. Så du føler du gør noget selvkærligt for dig selv.

Vil du være din egen bedste ven?

Hvis du kan sige JA! Jeg ønsker at være min egen bedste ven! For er du IKKE din egen bedste ven, hvem skal så være dét? Hvis IKKE det skal være dig selv? Så er det en god idé at finde ud af hvad du din strategi skal være, for at opnå det mål. Det er tilrådeligt at få noget hjælp til at navigere igennem den krise som du oplever med selvtillid og lavt selvværd. Hypnose kunne bestemt være svaret som hjælper dig i mål Book online nu

Link til wikipedia om selvtillid https://da.wikipedia.org/wiki/Selvtillid